ŚNIADANIE DAJE MOC
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc, w którym nasza szkoła podstawowa, klasy 0-3 wzięła udział. 8 listopada obchodziliśmy Dzień: Śniadanie Daje Moc.
8 listopada we wtorek rozpoczęliśmy wspólne spotkanie od prezentacji multimedialnej na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, o zdrowym odżywianiu. Uczniowie poznali również 12 zasad zdrowego odżywiania.
12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów - według Instytutu Matki i Dziecka
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
- Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Kolejnym etapem naszej akcji było wspólne przygotowywanie drugiego śniadania. Na szkolnych stolikach śniadaniowych znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne owoce i warzywa, które zamieniły się w biedroneczki, gąsienice, grzybki. Zależało nam, aby wspólnie przygotowany i spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.
Najprzyjemniejsze było spożywanie posiłku w towarzystwie pani dyrektor Doroty Dobosz, pani wicedyrektor Justyny Turzyńskiej, nauczycieli uczących w kl. 0-3, pracowników obsługi oraz oczywiście dzieci, które były twórcami tego wykwintnego śniadania. Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności.